Skip to main content

Κέντρο Τύπου

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου Quest για το 2020

O Όμιλος Quest δημοσίευσε για 7η συνεχόμενη χρονιά την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2020, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες του Ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του, Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ACS σχετικά με τα κύρια θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και δείκτες ΕSG (Environment – Social - Governance) που παρακολουθεί.

Η Έκθεση έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τα Πρότυπα GRI (GRI Standards), εναρμονίζεται με τους  17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), τις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Εργασία, το Περιβάλλον και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας. Στην έκθεση περιλαμβάνονται για δεύτερη χρονιά επιλεγμένοι βασικοί, προηγμένοι και κλαδικοί δείκτες του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG 2019 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ έχει ληφθεί εξωτερική διασφάλιση τόσο για επιλεγμένους δείκτες του Προτύπου GRI, όσο και για δείκτες του Οδηγού ESG.

Το 2020 ο Όμιλος Quest, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας και με μεγάλη ενσυναίσθηση, στάθηκε αρωγός στη συλλογική προσπάθεια της χώρας να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας.  Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου εστίασαν κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και τη θεμελιώδη προτεραιότητα να  συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, στη διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμους φορείς και στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων κυρίως μέσω της δωρεάν διακίνησης απαραίτητου υλικού και αγαθών.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων,  κατά το 2020 ο Όμιλος Quest:

  • Επέτυχε σημαντική αύξηση σε όλα τα οικονομικά του μεγέθη, με το ~ 19% του κύκλου εργασιών του Ομίλου  να προέρχεται από  πωλήσεις εκτός Ελλάδος.
  • Πραγματοποίηση νέες επενδύσεις €26 εκ. δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική οικονομία.
  • Προχώρησε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις των άρ. 1-24 ν. 4706/2020 και του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης που μπήκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο 2021 και συνέχισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.
  • Οι εργαζόμενοι, η κινητήρια δύναμη του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 18% (351 νέες θέσεις εργασίας και η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εργαζομένων μεταξύ όλων των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών), φθάνοντας τα 2.256 άτομα.
  • Επέκτεινε τις δράσεις για καλύτερη διαχείριση και μείωση του αποτυπώματος CO2, με αποτέλεσμα τη βελτίωση κατά 16% των δεικτών που παρακολουθεί.
  • Συνέχισε τις δράσεις του συνεισφέροντας στην κοινωνία άνω των €1,4 εκ. σημαντικό μέρος των οποίων αφορούσε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Quest Συμμετοχών συμπεριλαμβάνεται στις 35 ελληνικές εισηγμένες εταιρείες του νέου δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών ATHEX ESG INDEX που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο 2021, ο οποίος θα παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

H Πρόεδρος της Επιτροπής για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ομίλου Quest, κα Έφη Κουτσουρέλη δήλωσε σχετικά:  

«Το 2020 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για τη μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς στη νέα εποχή, επιταχύνοντας πολλές εξελίξεις και επιφέροντας πολλές αλλαγές. Για τον Όμιλο Quest το 2020 ήταν μία σημαντική χρονιά με εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, κατά την οποία διαμορφώθηκαν νέες ανάγκες στόχευσης και προσανατολισμού για τις εταιρείες του. Η πανδημία ανέδειξε καινούργιους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες μέσα στην αγορά, που δίνουν το έναυσμα και οδηγούν τον δρόμο προς μια νέα, βιώσιμη οικονομία.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 παρουσιάζει τις κύριες δραστηριότητες μέσα από τον κύκλο της πορείας των 40 χρόνων που έκλεισε ο Όμιλος Quest το 2021 αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία της διαρκούς ανάπτυξης, τη στρατηγική και τις δραστηριότητές μας, παράλληλα με τους στόχους και την επίδοσή του Ομίλου στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η ανάδειξη των θεμάτων ESG σε όλο το εύρος της λειτουργίας και της στρατηγικής μας είναι από τα θέματα που απασχολούν και καθορίζουν τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους των εταιρειών του Ομίλου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.  Η συμμετοχή μας στον δείκτη ATHEX ESG INDEX του Χρηματιστήριου Αθηνών, ενισχύει περαιτέρω τις δεσμεύσεις μας για συνεχή βελτίωση στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στόχο μας αποτελεί η διαχρονική συνεισφορά μας στη δημιουργία μίας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνίας, μίας ευημερούσας οικονομίας και μίας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης.»

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Quest είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στο https://www.quest.gr/el/corporate-social-responsibility

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ