Skip to main content

Κέντρο Τύπου

Για 14ο έτος εστάλησαν επιτυχώς τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων μέσω συστήματος Vertical Blanking Interval (VBI)

 Απολύτως επιτυχής ήταν η διαδικασία αποστολής των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων στα Εξεταστικά Κέντρα όλης της Επικράτειας, με το σύστημα VBI (Vertical Blanking Interval), το οποίο διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα η Uni Systems.

 Το σύστημα μετάδοσης δεδομένων EdCast (Educational Broadcast) είναι εγκατεστημένο στο Υπουργείο Παιδείας από το 1999 και χρησιμοποιείται πρωτίστως για τη μετάδοση των θεμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων και για άλλες κρατικές εξετάσεις, όπως το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, οι εξετάσεις ΑΣΕΠ κλπ.

 Η διαδικασία της μετάδοσης των δεδομένων απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, καθώς το σύστημα VBI χρησιμοποιεί το επίγειο και δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ, το οποίο αποκωδικοποιείται ταυτόχρονα από το σύνολο 2000 αποδεκτών ανά την Επικράτεια.

 Για τη αποστολή των πακέτων δεδομένων από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και για τη λήψη των εκπεμπόμενων αρχείων από τους αποδέκτες, χρησιμοποιείται συγκεκριμένο λογισμικό κωδικοποίησης-αποκωδικοποίησης. Παράλληλα, στα σχολεία και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται εγκατεστημένοι αποκωδικοποιητές, οι οποίοι λαμβάνουν το σήμα του Υπουργείου, μέσω μιας επίγειας αναλογικής, επίγειας ψηφιακής ή δορυφορικής εγκατάστασης, οδηγώντας το στη σειριακή θύρα του υπολογιστή.

 Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι το βασικό χαρακτηριστικό και μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του One Point to Multipoint συστήματος, είναι η ταυτόχρονη λήψη της ίδιας πληροφορίας από όλους τους αποδέκτες, ανεξάρτητα από το πλήθος τους και την απόστασή τους από το κέντρο εκπομπής. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται υποστηρίζει τις μεταδόσεις προς όλους τους αποδέκτες (broadcast), τη μετάδοση σε ομάδες αποδεκτών (multicast) και τη μετάδοση σε μεμονωμένους αποδέκτες (unicast). Επιπλέον, για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας, τα θέματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων αποστέλλονται κρυπτογραφημένα με λογισμικό κρυπτογράφησης - αποκρυπτογράφησης της Εταιρείας μας, που χρησιμοποιεί hardware dongles της εταιρείας Safenet.

 Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, ενώ κάποια θέματα που προέκυψαν λόγω κακής λήψης σήματος σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά μετά από έγκαιρη επέμβαση των τεχνικών της Uni Systems. Είχαν προηγηθεί δεκαπενθήμερες δοκιμαστικές αποστολές κατά την διάρκεια των οποίων τέθηκαν σε εφαρμογή  stress tests, τόσο στο κέντρο εκπομπής, όσο και στις εγκαταστάσεις των αποδεκτών.

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ