Skip to main content

Κέντρο Τύπου

Όμιλος Quest - Συνεχίζεται η θετική πορεία του στο A΄ Εξάμηνο 2022

Στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2021 (εξαιρώντας δηλαδή την Cardlink, η οποία πουλήθηκε στις 30/9/2021), ο Όμιλος πέτυχε αύξηση 12,2% στις πωλήσεις, 9,5% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 4,7% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και σχεδόν ίδια κέρδη μετά φόρων (ΕΑΤ).

Συνολικά (χωρίς να εξαιρεθεί η Cardlink) ο Όμιλος, σε σχέση με το 2021, παρουσίασε αύξηση 7% στις πωλήσεις και  μείωση 12,1% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 9,9% στα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) και 13,4%  στα μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ).

Τα βασικότερα Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα & Μεγέθη παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί και αναλύονται σε «συνεχιζόμενες» και «διακοπείσες» δραστηριότητες (οι οποίες αντιστοιχούν στις Cardlink A.E. και Cardlink One A.E σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ):

pinakas1

* Δεν περιλαμβάνονται τα "Λοιπά κέρδη / (ζημίες)" των αποτελεσμάτων περιόδου, που σχετίζονται με την επενδυτική δραστηριότητα.

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα – δάνεια) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €16 εκ. έναντι  €84,5 εκ. στις 31/12/2021. Η μεταβολή από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, οφείλεται κυρίως στη διανομή στους μετόχους συνολικού μερίσματος €61εκ. Οι επενδύσεις του Ομίλου στο Α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε13 εκ. περίπου. Η πλειονότητα των επενδύσεων  σχετίζεται με την ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών και στην αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στον κλάδο της ενέργειας. Σημειώνεται ότι κατά το Β’ Τρίμηνο του 2022 η κερδοφορία του Ομίλου επιβαρύνθηκε από έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1,4 εκ.  στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους των εταιρειών του Ομίλου.

Αποτελέσματα  6Μ 2022 ανά δραστηριότητα:

  • Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus).

Κατά το A’ εξάμηνο του 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν αθροιστικά σε €322,3 εκ. σημειώνοντας διψήφια αύξηση (+15,8%), ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν €7,9 εκ, μειωμένα  κατά 4,1%. Η ισχυρότερη άνοδος παρατηρείται στις πωλήσεις των προϊόντων Apple, ενώ στον αντίποδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο υστέρησε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, όταν για αρκετούς μήνες τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.

  • Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi)

Κατά το A’ εξάμηνο του 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €84,5 εκ. σημειώνοντας διψήφια αύξηση (+10,2%), ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν €7 εκ., με ισχυρή διψήφια αύξηση (+38,5 %), που οφείλεται στη  βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και στην ενσωμάτωση των κερδών της εταιρείας Intelli Solutions (άνω του €1εκ.). Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής συνέχισε να αυξάνεται κυρίως λόγω των έργων πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2,0’.

  • Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier).

Στο Α’ εξάμηνο του 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις και τα προ φόρων κέρδη παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (€66,6 εκ. και €9,1 εκ. αντιστοίχως). Η στασιμότητα οφείλεται κυρίως στην πτώση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το 2021, οπότε υπήρχε πολύμηνο lockdown στα φυσικά καταστήματα.  Επιπλέον τα φετινά έξοδα  είναι αυξημένα κυρίως εξαιτίας  της μεγάλης ανόδου των μεταφορικών εξόδων.

  • Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy).

Κατά το Α’ εξάμηνο του 2022 οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας ήταν αυξημένες στα €5,1 εκ.(7,9%) και τα κέρδη προ φόρων ήταν € 2,3 εκ. αυξημένα κατά 9,3%, σε σχέση με το 2021, λόγω της προσθήκης φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 MW.

  • Μητρική Εταιρεία Quest Συμμετοχών

Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το Α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €15εκ. σε σχέση με €12,3 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και περιλαμβάνουν μερίσματα ύψους €14 εκ. κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, έναντι €11,4 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €13,5 εκ. έναντι κερδών €13,2 εκ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Προοπτικές για το 2022

Για τις δραστηριότητες του Ομίλου κατά το ημερολογιακό έτος 2022 εκτιμώνται τα εξής:

Εμπορική Δραστηριότητα:  Περιορισμένη αύξηση εσόδων σε σχέση με το 2021 και διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021.

Υπηρεσίες Πληροφορικής: Αύξηση των εσόδων  και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Η εξαγορά της εταιρείας Ιntelli Solutions εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση προσθέτει άνω του €1,5 εκ. στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA 

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Ελαφρώς αυξημένα έσοδα και  σταθερή ή ελαφρώς χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με το 2021. Κατά το 2022 αυξήθηκε το κόστος των μεταφορικών, ενώ δεν υπάρχουν και τα έκτακτα θετικά αποτελέσματα του 2021.

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές: Για το 2022 εκτιμάται ήπια ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη της εταιρείας, ενώ σχεδιάζεται σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων. Η εταιρεία αύξησε την εγκατεστημένη βάση της στις αρχές του 2022, με αποτέλεσμα στο τέλος του Α’ εξαμήνου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών  να φτάσει τα 30 ΜW. Τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5MW, έναντι συνολικού τιμήματος €3,2 εκ.

Σημειώνεται επιπλέον ότι κατά το Γ’ τρίμηνο (τέλος Αυγούστου) υλοποιήθηκε η συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Γ. Δημητρίου ΑΕΒΕ (ΓΕΔ). Η Quest Συμμετοχών κατέβαλε, βάσει της σχετικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, ποσό € 5 εκ. περίπου αποκτώντας το 99,08% των μετοχών της εταιρείας.  Τα αποτελέσματα της ΓΕΔ θα ενσωματωθούν στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου κατά  το τελευταίο τετράμηνο του 2022. Η πλήρης χρηματοδότηση της εταιρείας ΓΕΔ αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος του έτους. Η ΓΕΔ είναι ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο του κλιματισμού (κυρίως με το brand ΤΟΥΟΤΟΜΙ) και θα αποτελέσει  το βασικό όχημα ενεργοποίησης του Oμίλου Quest στον χώρο του κλιματισμού,  που λόγω και της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά τα επόμενα έτη.

Συμπερασματικά για το σύνολο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του Ομίλου, εκτιμάται ότι τα έσοδα του 2022 θα κυμανθούν ελαφρά υψηλότερα από το 2021, ενώ η κερδοφορία θα κυμανθεί στα περυσινά περίπου επίπεδα. Οι ανωτέρω εκτιμήσεις γίνονται με την παραδοχή ότι  δε θα υπάρξει περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας, των βασικών αγαθών και στην κατανάλωση. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.  H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των €200 εκ

Η Διοίκηση του Ομίλου θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του  Α’ εξαμήνου του 2022, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

  • αριθμός κλήσης Ελλάδος (GR): + 30 213 009 6000
  • αριθμός κλήσης HB (UK):           + 44 203 059 5872
  • αριθμός κλήσης ΗΠΑ (US):        +1 516 447 5632

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου  2022 ανά κλάδο δραστηριότητας του Ομίλου

Η Μητρική Εταιρεία περιλαμβάνεται στις λοιπές μη κατανεμηθείσες δραστηριότητες

pinakas2

Οι οικονομικές καταστάσεις του Α εξαμήνου 2022 της Quest Συμμετοχών θα αναρτηθούν στην ιστoσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (https://www.athexgroup.gr) και στην εταιρική ιστοσελίδα (www.Quest.gr) την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ